Voštane boje i uljane bojice

po strani
17 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Octopus JUMBO voštane bojice su okruglog oblika. Izrađene su od visokokvalitetnog mater...
154,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Octopus voštane bojice su okruglog oblika. Izrađene su od visokokvalitetnog materijala ...
79,20 RSD
Sačuvano u omiljne
Uljani pastel se odlikuje upečatljivim bojama i neverovatnom mekoćom što im dopušta da ...
298,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Octopus voštane bojice su okruglog oblika. Izrađene su od visokokvalitetnog materijala ...
139,20 RSD
Sačuvano u omiljne
PASTELE SOFT 12/1 SOFT SIMPLY je set od 12 soft pastela različitih boja. Umetničke past...
1.310,93 RSD
Sačuvano u omiljne
Pastele uljane Simpli su lake za upotrebu i mešanje. Ove visokokvalitetne, pristupačne ...
1.955,26 RSD
Sačuvano u omiljne
Suvi Pastel Octopus je premium kvaliteta. Odlikuje se upečatljivim svetlim, živim bojam...
536,80 RSD
Sačuvano u omiljne
VOŠTANE ULJANE BOJE GIOTTO MAXI su uljane pastele. Svaka boja pojedinačno je umotana. P...
619,44 RSD
Sačuvano u omiljne
BOJE PASTELE GIOTTO OLIO MAXI su uljane okrugle voštane bojice, svaka je pojedinačno um...
950,92 RSD
Sačuvano u omiljne
VOŠTANE BOJE GIOTTO CERA su okrugle voštane bojice, svaka je pojedinačno obložena. Diza...
465,59 RSD
Sačuvano u omiljne
Za kreativnost koja vredi duplo. Dvobojna voštana bojica. Za sve mlade kreativce koj...
1.278,06 RSD
Sačuvano u omiljne
VOŠTANE BOJE GIOTTO MAXI su divovske okrugle voštane bojice, svaka je pojedinačno umota...
891,33 RSD
Sačuvano u omiljne
Octopus JUMBO voštane bojice su trouglastog, ergonomskog oblika. Izrađene su od visokok...
166,80 RSD
Sačuvano u omiljne
Octopus voštane bojice su trouglastog, ergonomskog oblika. Izrađene su od visokokvalite...
102,00 RSD
Sačuvano u omiljne
VOŠTANE BOJE GIOTTO su okrugle voštane bojice, svaka je pojedinačno obložena. Dizajnira...
943,61 RSD
Sačuvano u omiljne
VOŠTANE BOJE GIOTTO MAXI su divovske okrugle voštane bojice, svaka je pojedinačno umota...
3.680,93 RSD
Sačuvano u omiljne
VOŠTANE BOJE 96/1 GIOTTO su okrugle voštane bojice. Bogate, žive boje sa velikim kapaci...
3.907,86 RSD
Pročitajte

Voštane i uljane boje

Voštane boje i uljane pastele su mekane i jakog intenziteta, odgovaraju im sve vrste papira zbog čega imaju veliki značaj u likovnom razvoju dece. U našoj ponudi su visokokvalitetne voštane bojice različitih pakovanja  po povoljnoj ceni.  

Voštane boje

Voštane boje su jedan od prvih likovnih setova sa kojim se dete susretne. Napravljene su od voska i najčešće se prodaju u setu. Voštane boje su od tvrdog materijala i u obliku olovke. Najbolje prijanjaju na papir i ne ostavljaju boju po rukama. Lako su perive sa ostalih podloga. Ne postoji neka velika razlika između voštanih bojica, ta razlika je uvek u brendu i samom kvalitetu boje. Voštane boje u našoj ponudi su kvalitetne i od poznatih brendova. Odlikuje ih izuzetno kvalitetna boja i pigmentacija.

Voštane boje su u formi olovke sa zašiljenim vrhom, zbog toga su pogodne za malo detaljnije bojenje. Jedan su od najčešćih školskih pribora za likovno.

Zbog tvrdog materijala i voska, boje se ne mešaju tako dobro i zbog toga su voštane bojice u 90% slučajeva namenjene deci u vrtiću, predškolskom ili nižim razredima osnovne škole. Zbog lošeg mešanja boja, nisu toliko često korišćene od strane umetnika, osim kada su neophodne. Sa druge strane uljane bojice važe za vrstu bojica koje više koriste profesionalni umetnici. 

Voštane boje u našoj ponudi su namenjene deci i u potpunosti su sigurne za korišćenje. Pošto su korisnici najčešće deca, parčići voštanih boja često završe u ustima ili želucu deteta, zato proizvođači prave voštane boje koje su bezbedne za decu i neće im naškoditi.

Uljane bojice

Uljane bojice ili uljane pastele su napravljene od ulja i voska. Odlikuje ih mekoća i mogućnost savijanja i oblikovanja šakama, slično plastelinu. Pune su boje, mekane na dodir i prilikom rada su neuporedivo jednostavnije od voštanih boja. Nije potreban veliki pritisak ruke kako bi se obojila površina, već se laganim potezima dobija mnogo bolji rezultat od voštanih boja.

Uljane pastele ne bi trebalo pomešati sa plastelinom, jer im je namena potpuno drugačija. Plastelin se koristi za oblikovanje figura i fiksiranje, dok uljane bojice služe samo za bojenje.

Uljane pastele mogu se koristiti na svim površinama kao što su papir, drvo, metal, plastika, staklo, paleta, tabla... Ostavljaju tragove na rukama nakon korišćenja. Koriste se za složenije bojenje i crteže, miks i odlično mešanje boja na površini čine ih zanimljivijim umetnicima nego voštane boje. 

Uljane pastele su oblog oblika i nemaju oblik olovke kao voštane. Zbog svoje mekoće može se prilagoditi svačijoj ruci i lako ostavljaju trag na podlozi.

Uljane bojice su takođe sigurne za korišćenje, ali pošto su koriscnici najčešće odrasli ili stariji, onda se ne pridaje tolika pažnja. Neke uljane boje mogu sadržati pigmente i boje koje su toksične ukoliko se proguta, udisanje prašine od uljanih boja takođe može biti štetno po zdravlje.

Razlika između voštanih boja i uljanih pastela

Voštane boje: tvrd materijal, u formi olovke sa zašiljenim vrhom, potreban pritisak ruke kako bi se površina obojila, namenjena deci, bezbedna za upotrebu (jestiva), loše mešanje boja, lako se skida, ne ostavlja fleke na ruci, koristi se u vrtiću ili na časovima likovnog, najbolja podloga - papir, lošija pigmentacija i boja u odnosu na uljane pastele.

Uljane bojice: mekane, oblog oblika, zbog mekoće slične plastelinu može da se jednostavno oblikuje i prilagodi svačijoj šaci, zbog mekoće se lako nanosi i ostavlja trag na podlozi, ostavlja fleke na rukama nakon korišćenja, namenjena odraslim, starijoj deci i profesionalnim umetnicima, sigurna za upotrebu ali može biti štetna ako se komadić pruguta, podloga - papir, drvo, kamen, staklo, metal, paleta, tabla, uljane pastele daju 3d efekat crtežu.

Pored voštanih boja i uljanih pastela u našoj ponudi imamo i tempere, vodene bojice, kolaž papire, flomastere, drvene bojice...