Glina

po strani
7 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Glina 13300
Za male i velike kreativce koji vole da modeluju tu je naša GLINA 250 g Octopus. Glina...
77,15 RSD
Sačuvano u omiljne
Glina 13200
Za male i velike kreativce koji vole da modeluju tu je naša GLINA 500 g Octopus. Glina...
114,75 RSD
Sačuvano u omiljne
Glina 62471
MASA ZA MODELOVANJE BELA 500g DAS je na bazi je minerala i bez glutena i ne treba ga pe...
280,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Glina 40099
Octopus masa za modelovanje bele boje se lako oblikuje vlažnim rukama i alatima za mode...
177,60 RSD
Sačuvano u omiljne
Glina 62465
MASA ZA MODELOVANJE BRAON 500g DAS je na bazi je minerala i bez glutena i ne treba ga p...
280,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Glina 40098
Octopus masa za modelovanje terakota boje se lako oblikuje vlažnim rukama i alatima za ...
191,48 RSD
Sačuvano u omiljne
Glina 110590
Masa za modelovanje DAS WOOD je inovativnu masa koja omogućava svima da oblikuju jednos...
455,00 RSD
Pročitajte

Glina - online prodaja u knižari Univerzal

Ukoliko želite razvijete vaše umetničke i kreativne sposobnosti ili prosto želite da se zabavite glina je pravo rešenje za to. U našoj ponudi možete da pronađete glinu za vajanje i modelovanje u različitim bojama i pakovanjima. Glina za decu je jedan od čestih pribora za školu koji se naknadno kupuje. Uživajte i zabavite se.

Posetite našu internet prodavnicu i poručite glinu za vajanje već danas.

Šta je glina?

Glina je posebna vrsta zemlje koja se dobija raspadanjem i razlaganjem stena i kamenja zbog vremenskih uslova i mešavine mulja. Najčešće se nalazi pored reka ili jezera i u isušenim koritima.

U glini se nalaze raznorazni materijali poput kamenčića, pa ju je neophodno pročistiti i pripremiti za upotrebu i prodaju. Prirodna glina se pre upotrebe mora detaljno obraditi, ukloniti višak materijala i u nekim slučajevima dodati (obogatiti) glinu mineralima. Već vekovima se glina koristi za izradu grnčarije, kao i za izradu umetničkih dela i vajanje.

Postoji nekoliko vrsta gline ali nisu sve namenjene za vajanje. 

Vrste gline za modelovanje

Postoji više vrsta glina za vajanje, neke su na bazi voska, polimera, vode, papira ili ulja, obogaćene keramikom, neke se brže, a neke sporije suše, neke su mekše, a neke tvrđe. Postoje i vrste glina koje su mix voska i ulja ili voska i polimera. Neke gline (većina) je otporna na pečenje i zagrevanje. U zavisnosti od umetnika, kao i od predmeta koji se izrađuje, zavisiće i upotreba gline.

Glina za vajanje

Kao što smo već spomenuli postoji mnogo vrsta glina koje se koriste za vajanje i modelovanje. Vrsta agline će zavisiti od želje umetnika i predmeta koji se pravi. Ukoliko bi mogli da izdvojimo samo jednu vrstu gline onda bi to svakako bila glina na bazi polimera i voska.

Glina na bazi polimera i voska ne sadrži dodatne minerale. Podjednako je koriste profesionalni umetnici i deca, idelana je za školu i za razvijanje kreativnosti kod dece. Lako se nalazi u prodavnicama i cena joj je veoma pristupačna. Ova vrsta gline se obično koristi i kupuje za školski prilike.

Ostale vrste gline mogu biti malo teže za nalaženje u prodavnicama ili na internetu, a i cena im je viša u odnosu na polimersku glinu.

Od ostalih vrsta glina trebalo bi da spomenemo i:

Glina na bazi voska i ulja "Plastilina". Odlična za vajanje i modelovanje, nije otporna na pečenje i toplotu, ukoliko je izložena toiploti može poremeti fleksibilnost ove vrste gline. Postoji 3 vrste Plastilina gline, Plasitilina namenjena za umetnike-profesionalce, Plasitilina namenjena za decu i Plasitilina za industrijsku namenu. Pečenje ove vrste gline nije potrebno.

Glina na bazi papira - Sadrži vlakna celuloze i tkanine kako bi se ojačala. Brzo se suši i nije potrebno da se suši upotrebom toplote.

Glina na bazi keramike i vode - Izuzetno kvalitetna glina, kada se glina pomeša sa određenom količinom vode, daje odlične rezultate. Konkretno, za sušenje ove glije je potrebna toplota

Glina koja se brzo suši - Za ovu vrstu gline nije potrebna toplota kako bi se osušila. Suši se na vazduhu i mora konstantno biti vlažna kako ne bi došlo do sušenja tokom vajanja.

Glina cena

Cena gline će zavisiti najviše od vrste gline koja vam je potrebna, neke su jeftinije, a neke skuplje. Cena će zavisiti i od količine gline koja vam je potrebna. Komercijalna pakovanja gline variraju od proizvođača do proizvođača i dolaze u pakovanju od 100 i 500g, kao i u pakovanjima od 1kg. Neke vrste gline se mogu pronaći i u većim pakovanjima. Ovo je najčešće slučaj kod glina koje su namenjene za umetnike profesionalce i industrijsku namenu.

Gde kupiti glinu za vajanje i modelovanje?

Glinu za modelovanje možete kupiti u knjižari Univerzal, kao i online, preko našeg sajta. Cene gline kod nas su pristupačne, imamo pakovanja gline od 100g, 250g i 500g.

DAS masa

DAS je poznati brend u svetu vajara i umetnika. Ova izuzetno kvalitetna glina - masa za vajanje na bazi je minerala i ne sadrži gluten. Veoma brzo se suši i nije joj potrebna toplota da bi se osušila. Dolazi u beloj i braon boji i u pakovanjima od 100g i 500g. DAS masa se lako polira, svestrana je i može se premazivati na razne vrste podloga. Fleke se lako skidaju sa kože, a sa odeće je potrebno pranje u mašini. Za razliku od ostalih vrsta gline ne ostavlja teške fleke koje ne mogu da se uklone. Koristi se podjednako i u industriji, kao i kod profesionalaca i dece. 

Dolazi u pakovanju koje čuva svežinu, pakovanje nakon upotrebe može ponovo da se zatvori kako se ostatak gline koji nije iskorišćen ne bi osušio.

Glina za decu

Glina se često koristi u vrtiću i školi. Glina za decu je i predviđena za decu, mekana je, brzo se suši i fleke se lako skidaju. Kao i kod flomastera ili plastelina, i glina za decu je napravljena prateći bezbednosne standardne, sigurna je za korišćenje kod dece i nije toksična. Pored gline, u ponudi imamo i veliki izbor kancelarijskog materijala.